O čaji Matcha

matcha hromadaMatcha je čistý zelený čaj, výjimečný už samotným pěstováním. Aby měly lístky tak úžasnou, jasně zelenou barvu, je potřeba celou plantáž zastínit na přibližně 20 dní před sklizní. Rostlině je tak odebráno až 90 % slunečního světla a je nucena vytvářet mnohem více chlorofylu. Tato látka je mimo své senzorické vlastnosti také velmi prospěšná našemu zdraví – Podle studie Dr. Benjamina Gurskina má antibakteriální účinky, což do jisté míry souvisí také z jeho deodoračními účinky.

Chlorofyl však není jediná látka, která je zastiňováním produkována nadměrně - také L-theanin – aminokyselina, která má za následek plnou a lahodnou chuť čaje Matcha. Tato aminokyselina má navíc podle japonské studie p. Higashiyama a kol. relaxační účinky a pomáhá tak redukovat stres.

Další prospěšné látky v čaji Matcha jsou antioxidanty – katechiny, z nichž nejvíce ceněné jsou EGCG (Epigallocatechin-3-gallát). EGCG je významný antioxidant. Pro srovnání: Matcha má díky obsahu EGCG až 17 x vyšší antioxidační kapacitu než borůvky a 26 x vyšší než acai.

Hlavním důvodem, proč je Matcha o tolik účinnější a opěvovaná oproti klasickým, byť velmi kvalitním zeleným čajům je právě práškovitá konzistence, která se v nápoji nebo při vaření rozptýlí a konzumuje se tak celý čajový lístek, nejen výluh z něj.

 

Kořeny čaje Matcha - Čína nebo Japonsko?

Je povzbuzující a zdraví prospěšný – kde se ale zelený čaj Matcha vzal, a jaký je jeho původ? V roce 1191 si japonský zenový budhistický mnich Eisai Mjóan dovezl z Číny, kde se seznamoval s tamní filozofií, do rodného Japonska semínka čajovníku, která zasadil do půdy ve svém chrámu. Po chvilce zjistil, že tento čaj je mnohem lepší než ty, které se v Japonsku pily a začal tak zkoušet různé způsoby jeho přípravy.

V té době se totiž listy čajovníku spařovaly a vařily. Eisai ale při svých experimentech objevil, že čaj má mnohem výraznější a lepší chuť, když ho rozemele na žulových mlecích kamenech na jemný zelený prášek a ten poté smíchá s horkou vodou. Takto našlehaný nápoj s bohatou vůní a chutí byl podle Eisaie lékem na většinu zdravotních problémů a postupně si vydobyl své místo mezi nejvýše ceněnými čaji.

Později se jeho popíjení v Japonsku rozšířilo ze šlechtických kruhů mezi samuraje, kteří z jeho konzumace vytvořili rituál popíjení zeleného čaje. Ten měl vnést klid a harmonii do jejich bouřlivého a náročného života spojeného s bojem a ochranou jejich pánů.

Až teprve před nedávnem si tento jedinečný zelený čaj s více než 800letou tradicí získal popularitu také v Evropě.

A co vy? Už jste podlehli trendu pití čaje Matcha?

 

Čajový obřad

Čajový obřad jako první definoval zenový kněz Murato Šúkó (1422 - 1502). Čajový mistr Sen no Rikjúa pak přizpůsobil a zdokonalil některé aspekty Šúkóova čajového obřadu do podoby, která je platná dodnes. [1]

Čajový obřad obsahuje čtyři základní principy:

about2

  • Harmonie (wa)
  • Respekt (kei)
  • Čistota (sei)
  • Klid (jaku)
 

V rámci čajového obřadu je každý krok, každý pohyb, a každý okamžik přesně definován. Obřad se koná ve speciální místnosti, o velikosti přesně čtyři a půl Tatami (jedna tatami podložka je 170 x 85 cm). Místnost sama o sobě je velmi jednoduše řešená - tak, aby se účastníci plně soustředili pouze na podstatu obřadu čaje. [2]

Obřad sám dodržuje striktně definované zásady. Jakmile hosté vstoupí do místnosti nízkými dveřmi, mistr nejprve servíruje sladké cukroví, aby se naladily chuťové buňky. Nízké dveře jsou v čajovně proto, aby u lidí všech postavení vyvolal vstup pokoru a všichni si tak byli rovni. Po občerstvení hosté opustí čajovnu a po zaznění gongu se opět vrátí. Mistr zatím připravuje hustý čaj šleháním. Každý host ochutná, otře misku a předá dalšímu. Poté Mistr připraví druhou várku čaje, tentokrát řídkého a nalévá každému do misek. [1]

Čajový obřad může trvat i hodiny a nejvíce fascinující je filozofie, která stojí za tím vším. V Japonsku se čajový obřad se nazývá "Chado" nebo "Sado." V doslovném překladu to znamená: způsob čaje. [2]


1. [KNIHA O ZELENÉM ČAJI, Lester A. Mitscher, Ph.D., str. 41 – 42, ISBN: 80-903305-9-2]
2. http://www.aiya-america.com/consumer/origin

Příprava čaje Matcha

    • 12 bambusové lžičky (Časaku) nasypeme do misky (Čawan).
    • 2Přidáme cca 100 ml horké vody (80 °C) – nikdy ne vařící, způsobila by trpkost čaje. Nejlepší je použití měkké vody - to platí všeobecně pro přípravu všech zelených čajů.
    • 3Metličkou (Časen) pak šleháme čaj jako bychom malovali písmeno "M" nebo "W." Jednoduše nahoru a dolů. Šleháním přivádíme kyslík do čaje a dojde k vytvoření pěnivé vrstvy na povrchu. 
    • 4Po šlehání se čaj doplní horkou vodu - v závislosti na chuťových preferencích.

Video návod