ucinne latkyObsažené látky

THEOFYLIN 

strukturou je tato látka velmi podobná kofeinu a má také podobné účinky. V lékařství se tato látka používá jako lék pro různá respirační onemocnění.

L-THEANIN 

aminokyselina nacházející se výlučně v zeleném čaji. Podle japonské studie p. Higashiyama a kol., publikované 2011 v Journal of Functional Foods, tato látka vyvolává relaxační a uklidňující účinek, také zvyšuje duševní bdělost a schopnost koncentrace.

ANTIOXIDANTY 

katechiny, konkrétně EGCG (Epigallocatechin-3-gallát) nalezené v zeleném čaji jsou jedny z nejsilnějších přírodních antioxidantů. Dle některých studií má Matcha díky této látce až 17x větší antioxidační kapacitu než např. borůvky a až 26x větší antioxidační kapacitu než bobule acai. 
Podle studie vědce Raederstorffa, publikované r. 2003 v Journal of Nutr. Biochem., specifické katechiny v zeleném čaji ovlivňují metabolismus lipidů a působí proti ukládání LDL cholesterolu. Vědci Antonio Federici a kol. z Barimské univerzity navíc dokázali na pokusech in vivo, že EGCG má vliv na snižování krevního tlaku. 
A aby toho nebylo málo, tak vědci Abdul G Dulloo a kol. se zabývali účinností extraktu zeleného čaje na energetický výdej a spalování tuků, přičemž zjistili, že zelený čaj má termogenní vlastnosti a podporuje štěpení tuků. Svoje výsledky pak publikovali v The American Journal of Clinical Nutrition.

Schopnost pohlcovat volné radikály - výsledky z Brunswické laboratoře ( µmol TE/g)

graf radikaly

J. Agric. Food Chem., 2004, 52 (12), str. 4026–4037
* TE = ekvivalent troloxu. Trolox je snadno oxidovatelný derivát vitaminu E. ORAC je metoda, kdy se hodnotí schopnost látky zpomalit radikálovou reakci.

CHLOROFYL 

Podle studie provedené vědci J. H. Hughsem a A. L. Latnerem z liverpoolské univerzity se uplatňuje při krvetvorbě a zlepšuje funkci přenosu kyslíku. Dr. Benjamin Gurskin s Dr. Redpathem a Davisem zase popisují ve svých studiích antibakteriální účinky chlorofylu. Tvrdí, že působí protizánětlivě a omezuje vznik otoků. Podle japonských vědců Dr. Keiichi Morishita a Dr. Kaneo Hotta, má chlorofyl také deodorační účinky – proto je často využíván jako přísada do deodorantů.

ADAPTOGEN 

Zelený čaj je v mnohé literatuře označován za adaptogen. Takto se označují rostliny, zvyšující odolnost organismu proti stresu.

POLYFONICKÉ LÁTKY

Vědec Isigaki, K. z Japonska zkoumal polyfonické látky v zeleném čaji a zjistil, že pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi, mají tedy antidiabetický efekt. Svoji studii přednesl na Mezinárodním sympoziu čajové vědy v r. 1991.